Εργαστήρια - Παράλληλες Δράσεις
Θεατρικό εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής & Σωματικής Έκφρασης: SAPIENS | Η ιστορία του ανθρώπου (Dulcinea Compania)
ημ/νία: 17-20 Ιουλίου | σύνολο ωρών: 18 | απευθύνεται σε: ενήλικες
«Πριν από περίπου 70.000 χρόνια, οργανισμοί, που ανήκαν στο είδος χόμο σάπιενς [Homo sapiens] άρχισαν να δημιουργούν σύνθετες δομές, που ονομάζονται πολιτισμοί. Η επακόλουθη εξέλιξη αυτών των ανθρώπινων πολιτισμών ονομάζεται Ιστορία. Η πορεία της Ιστορίας καθορίστηκε από τρεις σημαντικές επαναστάσεις: η Νοητική Επανάσταση έβαλε μπρος την Ιστορία πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Η Αγροτική Επανάσταση την επιτάχυνε, πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Η Επιστημονική Επανάσταση που ξεκίνησε μόλις πριν από 500 χρόνια, μπορεί πράγματι να βάλει τέλος στην Ιστορία και να ξεκινήσει κάτι εντελώς διαφορετικό».
Είναι ο χόμο σάπιενς το πιο ανελέητο είδος πάνω στον πλανήτη; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν κυρίαρχο είδος; Η οργάνωση σε κοινωνίες, η φαντασία, η θρησκεία, τα έθνη, τα χρήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Με άξονα την έρευνα πάνω σε βασικές έννοιες, που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην καθημερινότητά μας (λ.χ. χρήμα, επιστήμη, πολιτισμός), το εργαστήρι στοχεύει στη δημιουργία μιας συλλογικής δραματουργίας*, γύρω από την ιστορία και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Τα άτομα, που θα συμμετέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν, με απλά εργαλεία του θεάτρου και του χορού, τα εκφραστικά τους μέσα, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, δημιουργώντας μία ή περισσότερες προσωπικές ιστορίες σε συλλογικό πλαίσιο.
Απευθύνεται σε όσα άτομα επιθυμούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες της δημιουργικής γραφής και της σωματικής έκφρασης σε συλλογικό επίπεδο, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επαφή με τα αντικείμενα του θεάτρου και του χορού.
*Δραματουργία είναι η σύνθεση ενός κειμένου με θεατρικά στοιχεία και θα προκύψει από τα κείμενα, που θα γραφούν εντός του εργαστηρίου, από τα άτομα που θα συμμετέχουν.
Εισηγήτριες: Άννα-Μαρία Ιακώβου (Dulcinea Compania)
Βοηθός εργαστηρίου: Αλέξανδρος Καλτζίδης
Κόστος: 140 ευρώ
Ωράριο: Δευτ.-Τετ.: 11.00-14:00 & 17:30-19:30, Πεμπ.: 11.00-14:00 & στις 20:00 παρουσίαση του τμήματος
Άννα-Μαρία Ιακώβου:
Η Άννα-Μαρία Ιακώβου είναι απόφοιτη της Νομικής Α.Π.Θ. και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Υπήρξε μέλος του Θεάτρου Τέχνης Ακτίς Αελίου, του Θεάτρου Εταιρότητα και ιδρυτικό μέλος της Monstrare Art Group και της Dulcinea Compania. Συνεργάστηκε, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, με τους σκηνοθέτες Θωμά Βελισσάρη, Γιάννη Μόσχο, Βασίλη Παπαβασιλείου, Νίκο Σακαλίδη κ.α. Σκηνοθέτησε την παράσταση Η πολιτεία ψηλά (επιχορήγηση ΥΠΠΟΑ, 2022) και συντόνισε τη θεατρική performance Παραθεριστές (2022). Έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο Fate (2016) και σε συνεργασία με τον Θωμά Βελισσάρη το παιδικό θεατρικό έργο Έξω Φρενών (2019). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του καλλιτεχνικού περιοδικού Stain (2011). Κείμενά της και μεταφράσεις ποιημάτων έχουν δημοσιευτεί στο Βακχικόν, ενώ το 2020 συμμετείχε στην Λογοτεχνική Σκηνή του Εντευκτηρίου. Από το 2016 ως το 2020 εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός, ενώ επί του παρόντος εργάζεται στο Τμήμα Καλλιτεχνικού έργου και Δραματολογίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Αλέξανδρος Καλτζίδης:
Ο Αλέξανδρος Καλτζίδης γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1993 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Το 2015 ολοκλήρωσε της σπουδές του στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή -Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος, με πιστοποιημένο πτυχίο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας Monstrare Art Group και είναι ενεργό μέλος της Dulcinea Compania. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με τους Θωμά Βελισσάρη, Νίκο Σακαλίδη κ.α. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Δ. Σακατζή, Θ. Βελισσάρη, Τ. Κουλίεβα, Α. Πελτέκη, Κ. Δαμάτη κ.α. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου χορού στην Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Πόλυ Βόικου και στη σχολή χορού της Άσπας Φούτση με τη Μαριάνθη Ψωματάκη. Έχει κάνει σπουδές πιάνου και κιθάρας στο Αριστοξένειο Ωδείο και ως μουσικός έχει συμμετάσχει το 2017 στο μιούζικαλ Ένα Βήμα την Φορά σε σκηνοθεσία Μαρίας Στεφάνου και το 2014 στην ρεμπέτικη παράσταση Εις τους πέντε δρόμους σε σκηνοθεσία Λένας Πετροπούλου.