Image

Εργαστήρια - Παράλληλες Δράσεις

Image

Ρεμπέτικο και λαϊκή κιθάρα (Γιάννης Παπαγεωργίου)

ημ/νία: 17-20 Ιουλίου | σύνολο ωρών: 18 | απευθύνεται σε: ενήλικες

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε και με ζητήματα γύρω από την ενορχήστρωση ενός τραγουδιού, σε σχέση πάντα με την ομάδα η οποία θα δημιουργηθεί μέσα σε αυτό. Για τους συμμετέχοντες, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις. Η ανάγνωση παρτιτούρας είναι βοηθητική αλλά όχι απαραίτητη.

Τα μαθήματα διδασκαλίας αφορούν το όργανο της κιθάρας και σχετίζονται με τις παρακάτω θεματικές ενότητες: 

  • Κατάλληλη στάση χεριών και σώματος, γνωριμία με το όργανο και τον ήχο που αναπαράγει.
  • Εκμάθηση των μουσικών δρόμων και ρυθμών της αστικής λαϊκής μουσικής.
  • Εκμάθηση βασικών συγχορδιών (τρίφωνες), πέρασμα τους σε όλες τις θέσεις, αναστροφές αυτών, αρπέζ και αναλύσεις συγχορδιών
  • Εκμάθηση τετράφωνων συγχορδιών, της ντιμινουίτας, των 'ξένων' νοτών καθώς και αναλύσεις αυτών (αρπέζ) σε όλη την κιθάρα.
  • Εναρμόνιση συγχορδιών με βάση τους λαϊκούς δρόμους
  • Διαφορετικοί τρόποι συνοδείας (ντουζένι, κάθετο παίξιμο, ανοιχτές χορδές, κ.τ.λ.).
  • Εκμάθηση ρεπερτορίου στο αστικό λαϊκό τραγούδι, με βάση όλα τα παραπάνω.

Εισηγητής: Γιάννης Παπαγεωργίου

Κόστος: 140 ευρώ 

Ωράριο: Δευτ.-Τετ.: 11.00-14:00 & 17:30-19:30, Πεμπ.: 11.00-14:00 & στις 20:00 παρουσίαση του τμήματος


Γιάννης Παπαγεωργίου:

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1989. Έζησε στην Κατερίνη μέχρι δεκαοχτώ χρονών. Για τα επόμενα δέκα χρόνια έμεινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι κάτοικος Αθηνών. Οι σπουδές του αφορούν στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και πραγματοποιώντας τις στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την περίοδο 2015-2017 έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, με αντικείμενο μελέτης τον ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και ειδίκευση στο όργανο της λαϊκής κιθάρας, με το οποίο ασχολείται πλέον στον τομέα της διδασκαλίας. Το Μάρτιο του 2022 κυκλοφορεί το πρώτο δικό του βιβλίο το οποίο έχει συγγράψει εξ' ολοκλήρου για το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη (Music Corner, 2022).  O Γιάννης Παπαγεωργίου ασχολείται και με τη διδασκαλία της λαϊκής κιθάρας. Από το 2020 διδάσκει ανελλιπώς το όργανο της λαϊκής κιθάρας στον καλλιτεχνικό χώρο του Baumstrasse.  Στο δημιουργικό κομμάτι, το 2015 εξέδωσε το δίσκο "Τα ρεφρέν κάποιου χρησμού" με το συγκρότημα "Ούτε Σπόντα" στο οποίο συμμετείχε με δικές του συνθέσεις. Το Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Από τη σιωπή στη σιωπή", το Νοέμβριο του 2022 ο δεύτερος δίσκος με τίτλο "Σκορπάω", αμφότεροι από την εταιρία Minos Emi, ενώ ενδιάμεσα έχουν κυκλοφορήσει και άλλα τραγούδια του σε μορφή digital single ('Σε μια βαλίτσα", "Της ψυχής σου τα κοράλλια", και άλλες δισκογραφικές συμμετοχές). Επίσης, ο ίδιος έχει γράψει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ "Μόνος ή αλληλέγγυος;" (2016). Συμμετέχει σε συναυλίες και παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με αρκετούς σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τον Σωκράτη Μάλαμα, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Ορφέα Περίδη και πολλούς άλλους, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάστηκε, παράλληλα, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Τέλος, έχει παρουσιαστεί σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές, με την ιδιότητα του τραγουδοποιού και του τραγουδιστή.