Image

Εργαστήρια - Παράλληλες Δράσεις

Image

Εργαστήρι εικαστικών | «Sea Glass Factory» (Γιώργος Γεροντίδης)

ημ/νία: 17-20 Ιουλίου | σύνολο ωρών: 12 | απευθύνεται σε: παιδιά (6-12)

Η δράση είναι ένα συμμετοχικό, σπονδυλωτό project με επίκεντρο τη συλλογή και μελέτη υαλοπετρών θαλάσσης — δηλαδή του αποτελέσματος μίας χρόνιας διαδρομής γυάλινων αντικειμένων τα οποία καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας, ως απορρίμματα. Αποτελεί μία συνεργασία του εικαστικόυ Γιώργου Γεροντίδη και του αρχιτεκτονικου γραφειου Post Spectacular και βασίζεται στο εν εξελίξει έργο του «Sea Glass Factory» το οποίο λαμβάνει τη μορφή μίας σειράς εργαστηρίων (workshops) για παιδιά και εφήβους

Αναλυτικότερα, το «Sea Glass Factory» είναι ένα εικαστικό project που αφορμάται από ένα απόρριμμα το οποίο με το πέρασμα του χρόνου μετασχηματίζεται σταδιακά, φυσικά και οργανικά σε κάτι νέο, φέροντας σημάδια τόσο της όλης αυτής επεξεργασίας όσο και της αρχικής του κατάστασης. Το project εστιάζει σε αυτήν τη διαδικασία μεταμόρφωσης, υιοθετώντας επιστημονικά εργαλεία από τους τομείς της περιβαλλοντολογίας και της αρχαιολογίας, παρατηρώντας και μελετώντας τη μέσα από την ανάλυση, την ταξινόμηση και την παρουσίαση μίας συλλογής πραγματικών δειγμάτων — μία πρακτική που παραπέμπει τόσο σε μία επιστημονικότητα όσο και σε μία ανθρώπινη τάση με συναισθηματικές προεκτάσεις, εξετάζοντας έτσι την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Η παρούσα πρόταση προεκτείνει την υπάρχουσα μορφή του έργου, καθώς πλέον λαμβάνει μία συλλογική μορφή όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο του ερευνητή/συλλέκτη υαλοπετρών. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων θα εισαχθούν στο θέμα, θα προετοιμαστούν σύμφωνα με την επιστημονική διαδικασία για την επιτόπια έρευνα .

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο περιβάλλον, μέσω της ανάπτυξης περιέργειας, ευθύνης και σεβασμού, με βασικό άξονα την αναγνώριση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας. Απώτερος στόχος είναι το να συμβάλλει προς μία επανεξέταση των πρακτικών της καθημερινότητάς τους, επαναπροσδιορίζοντας τη στάση τους ως μία συνθήκη υπεύθυνης συμβίωσης.

Βασικά μεθοδολογικά εργαλεία των εργαστηρίων είναι η βιωματική μάθηση και η υλικοαισθητική εμπειρία, ειδωμένες μέσα από μία κατά βάση καλλιτεχνική δημιουργικότητα.

Εισηγητής: Γιώργος Γεροντίδης

Κόστος: 50 ευρώ

Ωράριο: Δευτ.-Τετ.: 11.00-14:00, Πεμπ.: 11.00-14:00 & στις 20:00 παρουσίαση του τμήματος


Γιώργος Γεροντίδης:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Θεσσαλονίκη και στη Σχολή Καλών Τεχνών ERSEP Plastic Arts στη Λιλ της Γαλλίας. Aπό το 2021 παρακολουθεί το Δ.Π.Μ.Σ. «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη του ατομική έκθεση A Poor Man's Something παρουσιάστηκε στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου το 2017 στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια της Μαρίνας Αθανασιάδου, ιστορικός τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και προγράμματα φιλοξενίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Coffins Of Black Coffins Of Luck Ieana, Tounta art center (2019). THE EQUILIBRISTS, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Ελλάδα Διοργάνωση: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και New Museum, Νέα Υόρκη, Μουσείο Μπενάκη σε επιμέλεια Gary Carrion-Murayari και Helga Christoffersen με τον Massimiliano Gioni (2016) Island of Absurd, Staedtische Gallery,Bremen Germany (2015) Biennale:4 of contemporary art State Museum of Contemporary Art Thessaloniki Greece (2014) ArtLaguna, Arsenale of Venice Italy, σε επιμέλεια Igor Zanti (2013).