Εργαστήρια - Παράλληλες δράσεις
Φτου ξελευτερία! | Βρίσκοντας ξανά τη χαρά του τραγουδιού (Μαρία Παπαγεωργίου)
ημ/νία: 19-21 Ιουλίου | σύνολο ωρών: 12 | απευθύνεται σε: ενήλικες
Αν και το τραγούδι υπήρξε για χιλιετίες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού του ανθρώπου, της έκφρασης του και της ίασής του, η γρήγορη ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας και η έντονη προβολή προτύπων τις τελευταίες δεκαετίες , μέσω κυρίως της τηλεόρασης και του διαδικτύου, πέρασε το τραγούδι στη συνείδηση πολλών ανθρώπων ως έναν αγώνα επίδειξης ικανοτήτων .
Η περιορισμένη έκφραση του Δυτικού Ανθρώπου μέσω της φωνής του , σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση της σωστής ( διαφραγματικής ) αναπνοής , συνδέεται πλέον επιστημονικά με σωματικές και ψυχικές παθήσεις . Πώς θα βρούμε ξανά , λοιπόν, όλοι μας τη χαρά του χαμένου μας τραγουδίσματος;
Η φωνή και η αναπνοή μας είναι δύο λειτουργίες άρρηκτα συνδεδεμένες μετην ψυχική μας έκφραση και ισορροπία. Ωστόσο, πολλές φορές η έλλειψηγνώσης ή οι περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουμε μας εμποδίζουν απτο να νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι, ώστε να αγγίξουμε το μέγιστο τωνδυνατοτήτων μας. Στηριζόμενοι στη «μνήμη» που έχει το σώμα μας ήδη από τη μήτρα τηςμάνας μας για το πώς αναπνέουμε, στην ενθύμηση του φωνητικού μαςφάσματος στις καθημερινές μας συναισθηματικές εκφράσεις και τηνανακάλυψη της μέγιστης δόνησης των ηχείων μας και της χρήσης των μυών μας, θα ανασύρουμε αυτές τις καταγραφές που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας και θα επανασυνδεθούμε με τον εναρμονισμένο εαυτό μας με απλές βιωματικές ασκήσεις και τραγούδια .
- Τι είναι το διάφραγμα και πώς λειτουργεί η φυσική αναπνοή
- Λειτουργία και δυνατότητες του διαφράγματος
- Συνειδητοποίηση των "περιοριστικών" σωματικών προτύπων και απελευθέρωση από αυτά.
- Το εσωτερικό τραγούδι του καθενός
- Εκπαίδευση παραδοσιακού τραγουδιού
- Ποια είναι τα βασικά σημεία αντήχησης
- Πώς ενισχύουμε τη φωνή μας κατά την ομιλία και το τραγούδι
- Πως εμπλουτίζουμε τη μεστότητα της χροιάς μας
- Πώς διαφυλάσσουμε τις φωνητικές μας χορδές από τραυματισμούς, κόπωση
- παρατήρηση της ανθρώπινης φωνής ανά τόπους, χρονολογίες και κοινωνικά στερεότυπα
- Εκμάθηση πολυφωνίας πάνω στο παραδοσιακό τραγούδι
- Η ακοή ως βασική αίσθηση του Homo Erectus . Εξερεύνηση της αέρινης και της οστέινης ακοής μας
- Μέθοδος Tomatis, ακοή ή ακρόαση;
- Εναρμόνιση του πολυφωνικού τραγουδιού με μουσικά όργανα
Εισηγήτρια: Μαρία Παπαγεωργίου
Κόστος: 120 ευρώ
Ωράριο: Τετ: 17:30-20:30, Πεμπ.: 11.00-14:00 & 17:30-20:30, Παρ: 11.00-14:00 και παρουσίαση τμήματος στην συναυλία της Μαρίας Παπαγεωργίου 21:00
Μαρία Παπαγεωργίου:
Η Μαρία Παπαγεωργίου ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα ως ερμηνεύτρια , μουσικός παραγωγός και δασκάλα φωνητικής. Έχει κυκλοφορήσει 4 προσωπικούς δίσκους (« Όμορφοι και Ηττημένοι» , «Άβουλο Θεριό» , «3 Μοίρες», «Μνήμη» ) , έναν δίσκο με ζωντανές ηχογραφήσεις ( «4 Χρόνια Δευτέρα» ) και , σε μία κορυφαία στιγμή για την έως τώρα πορεία της, συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη δημιουργώντας τον δίσκο «Αλληλογραφία» ύστερα από πρόταση του ίδιου του συνθέτη για μία δεύτερη ανάγνωση σε δέκα τραγούδια του. Την άνοιξη του 2020, εν μέσω πανδημίας, κυκλοφόρησε ψηφιακά το δίσκο ΕΣΟΡίΑ, που περιλαμβάνει επτά έργα διεθνούς ρεπερτορίου. Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Μια Χαραμάδα Πανικού”, μια προσωπική αφήγηση για τις κρίσεις πανικού, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύει το μουσικό σχήμα HomeBound, με το οποίο πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε σημαντικούς σταθμούς της Αθήνας (Gazarte, Κήπος Μεγάρου Μουσικής, Μουσείο Γουλανδρή, Skrow Theater). Έχει γράψει ορχηστρικά θέματα για ταινίες μικρού μήκους ( Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής , Φεστιβάλ Καννών ) , είναι performer στο χοροθέατρο Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη και πρόσφατα εργάστηκε ως παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Τα Τραγούδια των Άλλων».